Kütahya MS Eğitim Okulu Yüzleri Gülümsetiyor

KÜTAHYA MS EĞİTİM OKULU YÜZLERİ GÜLÜMSETİYOR

Dumlupınar Üniversitesi’ Üniversite ile Kamu Hastaneler Birliği paydaşlığı ile altı ay önce açılan “MS Hasta Eğitim Okulu” hastaların yüzünü gülümsetiyor. MS Hasta Eğitim Okulu’nda, hastaların hayatını kolaylaştıran eğitimler veriliyor ve sosyal birey olarak hayatın içerisinde kalmasını sağlayacak etkinlikler düzenleniyor.

MS Hasta Eğitim Okulu ile ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yöneticisi Prof. Dr. Osman Şan şu açıklamalarda bulundu: “20-40 yaş arası başlayan ve merkezi sinir sistemini etkileyen Multiple Skleroz hastalığı ile ömür boyu yaşamak zorunda kalan hastalar için sosyal, fiziksel ve ruhsal açıdan destekleme misyonuyla kurulan okulda; nörolojik, fizyoterapi ve FTR, nörojen mesane eğitim ofisleri ile sanatsal ve sportif faaliyetler, psikoterapi, sosyal hizmet destek, ağız diş sağlığı ve öz bakım kontrolü ofisleri bulunmaktadır. Hastalar Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri şehirden ücretsiz servis ve üniversitede öğle yemeği imkanlarıyla, 10:00-16:00 saatleri arasında eğitim ofislerine katılarak hastalığa karşı daha güçlü olmayı öğreniyorlar. “

MS Hasta Eğitim Okulu’nun 6 aylık faaliyeti meyvelerini vermeye başladığını belirten Prof.Dr. Osman Şan, “MS Hasta Eğitim Okulu’na gelen her bir hastanın ayrı bir hikayesi vardı. Hastalarımız, okulun hayatlarına yaşam kalitesi kazandırdığı söylüyorlar.

“15 yıllık MS olan hastamız ‘yürürken, oturup kalkarken düşüyordum artık düşmüyorum”

Hastalarımızın MS Hasta Eğitim Okulu ile ilgili söyledikleri şöyle: “37 yaşında 6 yıllık MS hastası olan bir hastamız ‘artık bacaklarımı kıvırabiliyorum’ 35 yaşında 10 yıllık MS tanısı olan diğer hastamız ‘okul sayesinde hareket kısıtlılığım azaldı, günlük işlerimi yapabiliyorum’ 40 yaşında 15 yıllık MS olan hastamız ‘yürürken, oturup kalkarken düşüyordum artık dengem daha iyi, özgüvenimi de kazandım’ 30 yaşında 12 yıllık MS tanısı olan hastamız ‘çay ikramlarında tepsi taşıyamıyordum artık kendi ikramlarımı kendim yapabiliyorum, hırkamın düğmelerini de kendim ilikliyorum’ Hastamız bir konuda da itirafta bulunuyor ‘buradaki eğitimin bana bu kadar faydalı olacağına çokta inanmamıştım ancak bunlar sayesinde parmaklarım düzeldi çok mutluyum” ifadesini kullanıyor. Bir diğer hastamız 34 yaşında ve 14 yıllık MS tanısı, bugün geldiği noktayı şu şekilde açıklıyor ‘okul öncesinde hastalığımı çocuğuma bile anlatamadım, ağlama nöbetlerim oluyordu, artık ailem MS hasta okulu sayesinde sakarlıklarımla baş edebileceğimi gördü, her geçen gün daha iyi olacağıma inanıyorlar.”

Proje Yöneticisi Prof. Dr. Osman Şan yaptığı değerlendirmede ise şu açıkalmaları yaptı: ‘Hastalarımızın geleceğe umutla bakmalarını önemsiyoruz. Okulumuzun bunu sağladığını ve hastalarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırdığını görmekten mutlu oluyoruz. Bu başarı yalnızca bir kişi ve kurumun değildir. Kamu Hastaneler Birliği yapabileceği ne varsa yapıyor, Kütahya Belediyemiz hastalarımızı şehirden okula taşıyor. Okulun ihtiyacı olan eğitim malzemeleri Kütahya sanayisinden karşılanıyor. Hastalarımızın yemeklerini ofislerine kadar gönüllü taşıyan arkadaşlarımız var. Üniversite hocalarımız en değerli zamanlarını ayırıyor. Fayda üretmede gönül birliği sağlamış bir ekibiz. Ümidim odur ki diğer kronik hastalıklar için de benzer okullar açabilelim.”

Proje koordinatörü Doç. Dr. Sibel CANBAZ KABAY yaptığı açıklamada “MS hastaları ve MS hastası olmayanlarda da MS farkındalığı oluşturabilmek adına “sosyal sorumluluk projesi” olan hasta okulumuzun yüzleri gülümsettiğini görmek en büyük gayemizdi. Daha çok hastamıza ulaşmak, MS’i hastane dışı ortamda da tanımalarını sağlamak adına çalışmalarımız hızla devam edecektir” diyerek hasta okulunun umut vermeye devam edeceğini belirtti.

Gönüllülük esası ile çalışan MS Hasta Eğitim Okulu ekibi kadrosu her geçen gün artıyor. Proje Yöneticisi Prof.Dr. Osman Şan, Proje Koordinatörü Doç.Dr. Sibel Canbaz Kabay, Sosyal Hizmet Uzmanı Murat Işık, Psikolog Esma Kiraz, Resim dersimiz için Yrd. Doç.Dr. Birnaz Er, Seramik dersimiz için Öğr.Grv. Fikret Aydoğdu, Ebru dersimiz için Yrd. Doç.Dr. Pınar Yazkaç, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon için Yrd.Doç.Dr. Meltem Işıntaş Arık, Beden Eğitimi ve sportif aktiviteler için Öğr.Grv. Şule Bişgin, Ağız Diş Sağlığı için Yrd.Doç. Dr. Müjgan Güngör Hatipoğlu ve Yrd.Doç.Dr. Hasan Hatipoğlu, Fotoğrafçılık için Yrd.Doç. Dr. Faik YAYLAK, Yrd.Doç.Dr. Müjgan HATİPOĞLU, Av. Oğuz Avseven, Müzik için Beste Melis Turfan, Seyahat ve Konaklama Uğur Ceylan, Sekreter Gökhan Aydın, Hemşire Hacer Dumanlar ve Sevilay Özgeriş Aysu görev yapmaktadır.

Son Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, Salı